Retrorekat saivat oman tapahtuman

Liian vähälle huomiolle jääneet nostalgiaikään yltäneet hyötyautot saivat oman tapahtuman, jossa katseltiin myös museokuorma-autoja ja tarinoitiin mukavia. Rekkakukossa aurinko paistoi ja kansa viihtyi.

Nostalgiaiän saavuttaneet kuorma-autot jäävät monesti liian vähälle huomiolle – rippikouluiän ylittänyt, mutta edelleen työssään jatkava kuorma-auto kun kerää ihailevia katseita verrattain harvoin. Toisin on museoiän ylittäneiden ja monesti uutuuttaan hohtavaan kuntoon entisöityjen museoautojen kohdalla. Lähes jokainen museoajoneuvoksi rekisteröity ajoneuvo on kuitenkin joutunut kohtaamaan tämän suvantovaiheen elinkaarensa aikana.

Hollolan Kukonkoivussa järjestettiin toukokuisena lauantaina Retro Trucks Rekkakukossa -tapahtuma, jossa haluttiin antaa tilaa ja huomioita myös näille nostalgiaiän ylittäneille ajoneuvoille – niille, jotka ovat huomispäivän museoajoneuvoja. Ajatus vapaamuotoisen, raskaan ajoneuvoharrastamisen ympärillä pyörivän tapahtuman järjestämisestä on kypsynyt paikallisten museokuorma-autoharrastajien mielissä jo muutaman vuoden ajan, mutta muistilehtiöön saakka asioita alettiin laittaa vasta viime syksynä.

img_0776

Uutta ja vanhaa sulassa sovussa

Vapaamuotoisen ja kokoontumisajotyyppisen tapahtuman pääosaa esittivät rippikouluikään yltäneet, viime vuosituhannella valmistuneet kuorma-autot. Tapahtuman vanhinta kalustoa edusti Hävittäjä-Ford vuodelta 1940 ja toisesta ääripäästä löytyi 1990-lopulla valmistuneita, Euroopassa kulttiauton maineen saaneita kolmossarjan Scanoita sekä ensimmäisiä valmistuneita FH-sarjan Volvoja. Tähän haarukkaan mahtui sitten laaja, puolensadan auton joukko, joka piti sisällään niin puunattuja pyhäajokkeja, talliin varastoituja huomisia museoautoja kuin työtään jatkavia arkisia ahertajiakin. Siviilikuorma-autoharrastajien ohella myös maastokuorma-autojen ja vanhojen paloautojen omistajat löysivät tapahtuman ja saapuivatkin näyttelyalueelle usean auton voimin.

img_0896

Katse tulevassa

Nyt ensi kertaa järjestetty tapahtuma houkutteli paikalle puolentoista tuhatta kävijää, mikä yllätti runsaudellaan myös tapahtuman järjestäjät, Tuomo Vallaksen, Mika Hovisen ja Ari Perttilän.

”Odotimme paikalle kymmeniä, korkeintaan satoja kävijöitä, mutta nähtävästi vanhat kuorma-autot kiinnostavat varsin laajaa kansanosaa”, pohtivat järjestäjät, joiden mukaan tapahtuman suunnittelussa pyrittiin pitäytymään siinä olennaisessa.

”Tapahtuman piti keskittymän kuorma-autoihin ja niiden ympärillä tapahtuvaan hyväntuulisen jutusteluun ja ainakin saamamme palautteen perusteella talkoissa onnistuttiin varsin hyvin. Vapaa sisäänpääsy, grillimakkara ja pullakahvit, siinä ainekset Retro Trucks Rekkakukolle, joka saanee jatkoa jälleen ensi keväänä”, pohtivat hämäläiset autoharrastajat samalla tulevaisuuteen katsoen.

Posted in Uusimmat uutiset.